12. Miért van két hidegvíz tétel a számlámon?

A hidegvízhasználat elszámolását az egységes számlázási rendszer egységes számláján mindig egységese összegben mutatjuk ki. Olyan esetben, amikor túlzott fogyasztást olvasnak le, a számla hátoldalán az elszámolás ún. blokktarifában történik. Becslések szerint az ésszerű hidegvízhasználat háztartási tagonként 5m3.

Ha az ésszerű fogyasztásnál nagyobb használatot olvasnak le, ezt blokktarifában számoljuk el, azaz minden köbméter túlfogyasztást magasabb áron számolunk el. Az ilyen elszámolást a számla hátoldalán kettő, különböző szolgáltatási árú tételben mutatjuk ki. Például: a vízóra leolvasott állapota azt mutatja, hogy 5,3 m3 víz fogyott el az elszámolási időszakban.

A lakásban egy háztartási tag lett bejelentve. Az elszámolás két tételben lesz kimutatva: 5 m3 alapáron (1 háztartási tag alapfogyasztása), továbbá 0,3 m3 emeltdíjas áron (blokktarifa alapján – túlfogyasztási szolgáltatási áron). A végösszeget a számla első oldalán tüntetjük fel, míg annak hátoldalán szerepel a tételes, tarifánként kimutatott elszámolás.